W ramach realizacji współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej naszego Stowarzyszenia grupa 14 osób, przedstawicieli Gmin członkowskich wzięła udział w wyjeździe do Berlina na 77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa, znane bardziej pod nazwą Grüne Woche. Wyjazd miał miejsce w dniach 23-25 stycznia.
W ramach realizacji współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej naszego Stowarzyszenia grupa 14 osób, przedstawicieli Gmin członkowskich wzięła udział w wyjeździe do Berlina na 77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa, znane bardziej pod nazwą Grüne Woche. Wyjazd miał miejsce w dniach 23-25 stycznia.
Głównym powodem naszej wizyty w Berlinie był udział w konferencji zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie odbywało się pod hasłem Gdzie jesteśmy? Dokąd zmierzamy? Aktualny stan wdrażania osi priorytetowej 4 Europejskiego Funduszu Rybackiego. Wykłady dotyczyły m.in. idei i stanu wdrażania Osi 4 w Polsce po roku od wybrania Lokalnych Grup Rybackich, perspektyw programu, dobrych praktyk wprowadzanych przez grupy nadmorskie i śródlądowe.
Kolejnego dnia wzięliśmy udział w warsztatach zorganizowanych przez MRiRW. Zajęcia zorganizowano w dwóch blokach tematycznych:
1. Wybieranie dobrych projektów. Doświadczenia wszystkich uczestników procesu weryfikacji wniosków o dofinansowanie.
2. Projekty współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej w ramach osi priorytetowej 4 PO RYBY 2007-2013.
Sporo miejsca w dyskusji zajął temat sieciowania grup rybackich oraz ich komunikacji z ministerstwem. Swoimi doświadczeniami z przedstawicielami polskich grup podzielili się goście z Litwy i Estonii.
W pierwszym dniu pobytu zwiedziliśmy Berlin, min. budynek Reichstagu, który jest siedzibą niemieckiego Bundestagu. Przespacerowaliśmy się pod Bramą Brandenburską oraz wjechaliśmy na wieżę telewizyjną mierzącą 328 metrów, na której na wysokości 203,8 metra nad poziomem gruntu, znajduje się taras widokowy.
W czasie pobytu w Berlinie zwiedziliśmy też same targi Grüne Woche. W 26. pawilonach na setkach stoisk wystawcy oferowali swoje wędliny, owoce morza, sery, pieczywo, napoje i inne produkty spożywcze. Ekspozycje poszczególnych państw, regionów i firm przedstawiały przede wszystkim oryginalne wyroby miejscowe, dawne i nowoczesne technologie a także sprzęt potrzebny do produkcji i przetwarzania żywności. Osobne działy dotyczyły wyposażenia kuchni, akcesoriów technicznych dla gospodarstwa oraz energii odnawialnych. Wystawiano też zwierzęta gospodarskie, a w jednym z pawilonów ulokowały się firmy związane z łowiectwem i wędkarstwem.